آشنایی با طب سوزنی یا سوزن درمانی
طب سوزنی یا سوزن درمانی که به زبان چینی به آن ژن جیو (ZHEN JIU) گفته میشود مهمترین شاخه طب سنتی چینTCM]۱] است که با فروکردن سوزنهای بسیار نازک به نقاط خاصی از بدن که گذرگاههای انرژی دانسته میشوند باعث تسکین درد و یا درمان مشکل خاصی از بیمار میشود. براساس تئوری طب سوزنی، این نقاط خاص بر روی مسیرهای خاصی از بدن با نام گذرگاه قرار دارند که انرژی حیات که در زبان چینی به آن «چی» (QI) گفته میشود در آنها جریان دارد.
پس از آن که طب سوزنی نیز به مانند سایر روش های طب سنتی در دنیا، از سیستم های پزشکی و بهداشتی چین حذف و با طب کلاسیک جدید جایگزین شده بود، در زمان مائو و به دلیل کمبود پزشک در چین، مجدداً بر سر زبان ها افتاد. طب سوزنی از اواخر قرن بیستم توسط پژوهشگران مورد پژوهش جدی علمی قرارگرفتهاست، هم از جهت نحوه اثر آن و پایههایش و هم از جهت اثرهای بالینیاش. در گذشتههای نه چندان دور توافقی میان پزشکان و درمانگران بر علمی بودن و موثر بودن اثرهای ناشی از درمان طب سوزنی حاصل نمیشد اما اکنون با آزمایشهای بالینی گوناگون بر اثباتپذیری درمان و تسکین بیماریهای مختلف دیگر اثر طب سوزنی چیزی فراتر از دارونما گشتهاست.
سازمان بهداشت جهانی و موسسه ملی سلامت آمریکا نام بیش از سی بیماری را در زمره موارد حیطه درمان توسط طب سوزنی اعلام کردهاند.

تئوری طب سنتی چین
طب سنتی چین شاخهای کلنگر از پزشکی با قدمتی پنج هزارساله است که حتی پس از مدتی چنین طولانی، همچنان در حال حاضر نیز در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به عنوان مکملی برای پزشکی غربی، کاربرد فراوانی برای ارتقاء سلامت و درمان بیماران دارد. کتاب ” طب داخلی امپراتور زرد” مهمترین مرجع باقیمانده از ۲۵۰۰ سال پیش است که حاوی مبانی اصلی طب سوزنی است.
به باور طب سوزنی ریشه هر بیماری را میتوان در اختلال بوجود آمده در الگوی انرژی حیاتی الکترومغناطیسی بدن جستجو کرد و بنابراین هر بیماری را میتوان با اصلاح این الگو درمان نمود. این بدین معنی است که اگر بدن ما در هماهنگی با انرژیهای درونی خود باشد بطور طبیعی سالم خواهیم بود. در چنین شرایطی یاختهها و دستگاه ایمنی بدنمان در حداکثر توانایی و ظرفیت برای مقاومت در برابر عوامل بیماریزا میباشد. هر بیماری نخست خود را به صورت یک اختلال در تعادل انرژی حیاتی در مسیرهای انرژی زیستی و همینطور اندامهای حیاتی بدن نشان میدهد. چنانچه بیماری در این مرحله اولیه درمان نشود تبدیل به یک بیماری علامت دار یا اختلال عملکرد مزمن میشود.
تئوری یین و یانگ پایهای ترین مفهوم در طب سوزنی میباشد. دراین طب باور براین است که جهان هستی از تعامل و ترکیب این دو نیروی متضاد به حیات خود ادامه میدهد. هر اندام بدن نیز در درون خود دارای بعد یین و یانگ میباشد. مجموعه یین و یانگ بدن در حالت بهینه و سلامت در تعادل است اما بیماری هنگامی عارض میشود که تعادل میان یین و یانگ بیش از حد نوسانهای معموال در شبانه روز برهم بخورد. در صورت افزایش یانگ (و کاهش یین) بیماری با طبیعت گرم و در صورت افزایش یین (و کاهش یانگ) بیماری با طبیعت سرد ظاهر میشود.
درمان بیماری در طب چینی، شامل جایگزین نمودن یین یا یانگ کاهش یافته یا آرام نمودن یانگ یا یین اضافی است. به این ترتیب پزشک میتواند به شعور ذاتی بدن بیمار کمک کند تا تعادل ازدسترفته خود را دوباره بدست آورد. به این منظور، پزشک از طریق معاینه زبان و نبض و توجه به شرح حال بیمار تلاش میکند ریشه اصلی بیماری و نیز طبیعت بیماری را تشخیص دهد تا بتواند با بکارگیری روشهای مختلف نظیر طب سوزنی، گیاهدرمانی، اصلاح شیوه زندگی (رژیم غذایی، فعالیت بدنی،..) با فناوریهای امروزی، به بهبود بیماری کمک کند. هنگامی که تعادل انرژیهای درونی و نیروهای یین و یانگ در بدن مستقر میشود، تعادل به بدن باز میگردد.
طب سوزنی مهمترین بخش طب سنتی چین به حساب میآید و اصل اساسی در آن، درمان بیمار به عنوان یک کلیت ترکیب یافته از ابعاد سهگانه جسم، ذهن و روح از طریق توجه به ریشههای اصلی بیماری و نه صرف سرکوب علائم مربوط به بیماری است.
در این شیوه درمانی پزشک با وارد نمودن سوزنهای استریل ظریف و یکبار مصرف از جنس استیل در سطح بدن (بسته به موضع از زیر پوست تا بافت چربی و حداکثر تا عضله)، با به حرکت درآوردن جریان الکترومغناطیسی (Qi) موردنیاز برای کارکردن صحیح سلولها و بافتهای بدن، از یکسو انباشتگی و انسداد چی را برطرف میکند و از سوی دیگر کمبود انرژی حیاتی را در اندامها و مسیرهای مربوط به آنها در سراسر بدن، درمان میکند.
سوزنهای مورد استفاده در این طب بسیار ظریف است و به همین دلیل معمولاً باعث احساس درد نمیشود. البته گاهی در منطقی از سطح بدن که انباشتگی چی وجود داشته باشد ممکن است احساس درد ملایم یا سوزش در محل واردکردن سوزن احساس شود که ظرف چندثانیه به احساس خوشایندی از گرما، جریان، آرامش و رهایی تبدیل شود.
طب سوزنی دانش دقیق و حساب شدهای برای تاثیرگذاری بر تولید، فرایند، ذخیره سازی، توزیع و عملکرد انرژی حیاتی در ارگانیسم انسانی است. طب سوزنی کمک میکند تا تعادل چی در بدن به وضعیت مطلوب بازگردد و از راه استقرار در وضعیت پایدار چنین تعادلی، فرد میتواند تجربه هماهنگی با کل هستی که همان تعریف اصلی سلامت میباشد را تجربه کند.
اثر بخشی طب سوزنی

انجمن طب سوزنی بریتانیا پس از بررسی پیامدهای درمان سی و چهار هزار بیمار توسر ۵۷۴ درمانگر طب سوزنی، با ارائه مقالهای در مجله معتبر «ژورنال بریتانیایی پزشکی» British Medical Journal در ماه سپتامبر ۲۰۰۱ چنین اعلام نمود که طب سوزنی در صورتی که توسط پزشکان آموزش دیده در دورههای استاندارد انجام شود، بسیار ایمن و فاقد هرگونه عارضه جدی.
بیشتر بیماران، طب سوزنی را با تزریقات مقایسه می کنند، و به همین دلیل با ترس و نگرانی زیادی مواجه می شوند. ولی لازم به ذکر است که سوزن ها، بسیار باریک و صیقلی طراحی شده اند تا بیمار دردی حس نکند، و اگر دردی ایجاد شود معمولاً در حد یک پشه گزیدگی می باشد.
امروزه طب سوزنی به عنوان مهمترین رویکرد در طب چین، پرطرفدارترین شیوه طب سنتی بین پزشکان در سراسر جهان است. طی پنجاه سال گذشته، تعداد بیشماری از پزشکان از کشورهای گوناگون پس از طی دوره پزشکی عمومی یا دوره تخصصی پزشکی کلاسیک با تحصیل در دانشگاهها و دانشکدههای بینالمللی طب سوزنی چین نظیر آکادمی طب سوزنی پکن (CBIATC) و شانگهای، این طب را فراگرفته و در کشورهای خود مشغول به طبابت با این شیوه میباشند. طب سوزنی در بسیاری از بیماری ها جایگاه درمانی ویژه ای داردو در درمان برخی بیماری ها یک سروگردن بالاتر از طب نوین قرار میگیرد. به عنوان مثال سردرد هایی با منشاء نامشخص و یا درمان پای بی قرار و یا حتی اخالالات روحی روانی همچون استرس و ضطراب پاسخ مناسبی به درمان طب سوزنی میدهند و یا موارد دیگری از بیماری ها برای درد حاد کمر، طب سوزنی اثر مثبتی نداشته است ولی در دردهای مزمن کمر اثر بخشی مثبتی مشاهده شده است. این اثر مثبت تفاوتی با اثر درمانهای معمول پزشکی امروزی یا سنتی نبوده است.
اثر طب سوزنی در همراهی با روش باروری آزمایشگاهی (IVF) هم مثبت و هم منفی بودهاست.
در مورد اثر طب سوزنی بر تهوع و استفراغ بعد عمل پژوهشها نشان داد که طب سوزنی اثر مثبتی داشته اما اثرش کمتر یا مساوی با اثرات داروهای رایج بوده است. اثر طب سوزنی بر تهوع ناشی از بارداری پنجاه درصد بیش از اثر درمان توسط دارونما بوده است.
اثر طب سوزنی بر درد گردن در مطالعاتی بیشتر از اثر درمان توسر دارونما بودهاست.
اثر درمانی طب سوزنی بر درد مزمن شانه مثبت بوده است.
در مورد اثر بر دردهای آرتروز نتایج پژوهشها نقضکننده هم هستند. هم نتایج مثبت و هم نتایج منفی از این تحقیقات به دست آمدهاست.
در پی یک بازبینی سیستمیک پژوهشها مشخص شد که طب سوزنی اثری در درمان ماهیچهدرد الیافی (فیبرومیالژی) ندارد.
خطرات طب سوزنی
در رابطه با خطرات و عوارض طب سوزنی میتوان گفت که این روش درمانی در صورتی که توسط پزشک متجرب انجام شود تقریبا کم خطرترین و کم عارضه ترین شیوه درمانیست.در صورتیکه فرد دچار اختلال خونریزی دهنده باشد و یا از داروهای رقیق کننده خون استفاده کند، استفاده از طب سوزنی برای وی خطرناک می باشد. همچنین استفاده از سوزنهایی که بخوبی ضدعفونی و استریل نشدهاند، خطر آلوده شدن فرد را بدنبال دارند.
?
تاریخچه طب سوزنی (ACUPUNCTURE)
آنچه سوزن درمانی می نامیم، درمانی متكی به این اصل است كه نوعی ارتباط عصبی بین اندامهای بدن و سطح خارجی بدن هست. آنگاه كه اندامی بیمار یا عضوی دردناك می شود مكانهایی خاص روی سطح خارجی بدن یا به واقع زیر پوست بدن كه آنها را نقاط سوزنی می نامند، حساس یا بهتر است بگوییم حساستر می شوند. شخص بیمار خود گاهی آن نقاط حساس تر شده را حس می كند یا ممكن است تنها وقتی درمانگری ماهر آن نقاط را فشار می دهد، حالت برجسته و غیرعادی آنها را حس كند. درمانگران چینی می گویند این نقاط حساستر شده پس از درمان، خواه درمان سوزنی یا درمان پزشكی متعارف یا درمان هومیوپتی و غیره باشد، ناپدید می شوند. سوزن درمانی آن نقاط سوزنی را با سوزنهایی خاص تحریك می كند و این تحریك به شكلی صورت می گیرد كه فعالیت آن نقاط را تعدیل كند و از این طریق اندام بیمار شده را شفا دهد، یا درد بیمار را تسكین دهد، یا او را بیهوش كند، یا آثار مطلوب دیگر تولید كند.
سوزن درمانی یك دانش فنی باستانی چین است كه پیشنهاش به زمان آغاز تاریخ بشر می رسد. حكایت شده است كه ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد برخی هوشمندان چینی دیدند كه بیماریهای مزمن سربازانی كه زخمهای سطحی با تیر و كمان خورده بودند، به خودی خود خوب شدند. خواه آن حكایت حقیقت داشته باشد یا نه، چینیان نظامی، طبی را كه با فرو كردن سوزنهایی خاص در نقاطی خاص از سطح بدن انسانها دردها و بیماریهای آنان را درمان می كرد، پروردند.
گرچه عنوان این روش اشاره به استفاده از سوزنها دارد،ولی سوزنها ضروری نیستند و در روزگار كهن گاهی از تراشههای سنگی به جای آنها استفاده می شد. برخی روستائیان آفریقایی با خاریدن شدید نقاطی خاص از سطح بدن بیماریها را درمان می كنند، قبایل اسكیمو از تكه سنگهای لبه تیز به همین قصد استفاده می كنند، یك قبیله وحشی در جنگلهای آمازون برزیل تیرهای سوزن مانند را با نی دمیدنی، روی نقاط سوزنی سطح بدن شخص بیمار پرتاب می كند. سوزنهای آهنی در عصر آهن وارد این نظام طبی شدند ولی احتمالاً این روش پیش از عصر آهن وجود داشته و درمانگران آن از تراشه چوبهای نوك تیز یا خارهای بلند گیاهان خاردار استفاده می كردهاند. برخی درمانگران چینی حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد تصور می كردند كه فلزات متفاوت که در ساخت سوزنها استفاده می شدند، آثار متفاوتی در بدن می گذاشتند.
قرنها پس از آن آشكار شد كه آن تصور حقیقت ندارد و اكنون مسلم است كه نوع فلز سوزنها، نقشی در درمان سوزنی ندارد. آنچه مهم است شیوه استعمال سوزنهاست. سوزنهایی كه امروزه در این درمان استفاده می شوند همگی از فولاد ضد زنگ ساخته می شوند كه ضد عفونی كردن آنها بهتر باشد.
گرچه پیشینه سوزن درمانی به آغاز و حتی شاید پیش از آغاز تاریخ بشر می رسد، نژاد چینی بود كه نخستین بار آن را نظام مند كرد و نخستین كتاب واقعاً ارزشمند سوزن درمانی را حدود ۲۰۰ سال پیش از میلاد نوشت و تكثیر كرد.
آن كتاب كه Hungdi Niging Suwen نام دارد (معروف است به كتاب كلاسیك امپراتور زرد در بیماریهای داخلی) هنوز معتبر است و به طور وسیع استفاده می شود و دارای بسیاری آگاهیهای پزشكی است كه امروزه نیز چون آن زمان صادقند و ارزشمندند.
در بسیاری بیمارستانهای چین پزشكانی از هر دو نظام نوین و سنتی كنار یكدیگر طبابت می كنند. به این صورت كه جراحی تعلیم دیده در نظام نوین روی بیماری كه با روش سوزنی بی حس شده جراحی می كند و پزشكی سنتی مراقب بیمار است كه به ذاتالریه و حبس ادرار پس از جراحی گرفتار نشود. خیلی به ندرت یك پزشك هر دو شكل درمانی نوین غربی و سنتی شرقی را اجرا می كند.
ریشخندی تلخ و پدیدهای تأسفآور است كه در این زمانه كه مردم غرب ارزش والای مجموعه طب سنتی چین را كشف كردهاند و می كوشند آن مجموعه را یاد گیرند و در غرب اجرا كنند برخی چینیان غرب شیفته به آن اهمیت نمی دهند و از آن پرهیز می كنند. آنان به غلط تصور می كنند همانگونه كه چند جنبه فنآوری غربی به حل مشكلات اقتصادی آنان كمك كردهاند فنآوری پزشكی نوین غربی نیز می تواند حلال همه مشكلات بهداشتی جامعه آنان باشد. اینان افرادی هستند كه ابتدای قرن بیستم هیاهو راه انداخته بودند كه آیینهای تائو و كنفوسیوس علل اصل عقب ماندگی چین هستند و از هر چه سنتی و ریشهدار بود نفرت داشتند و سرانجام سرخوردگیهای شخصی خود را ابتدا به صورت انقلاب ۱۹۱۱ و سی و پنج سال بعد به صورت انقلاب ماركسیستی مائوتسه تونگ بر مردم چین تحمیل كردند.
امروزه هزارها درمانگر سوزن درمانی در حال عرضه خدمات پزشكی در كشورهای غربی هستند و گرچه آنان تا كنون حاشیه نشین پزشكی متعارف بودهاند، این وضعیت در حال تغییر است.
یك نمونه را از ایالات متحده آمریكا ذكر می كنیم. سازمان مدیریت غذایی ـ دارویی دولت فدرال سرانجام در ماه مارس ۱۹۹۶ قوانین مربوط به سوزن درمانی را از حالت آزمایشی خارج ساخت و این روش درمانی را به عنوان یك رشته پزشكی مشروع و مجاز پذیرفت. اكنون طب سوزنی را در حداقل ۲۷ دانشكده پزشكی در سراسر ایالات متحده تدریس می كنند، و ۱۶ دانشكده پزشكی، با تأیید و صدور پروانه طبابت از سوی دولت فدرال، طب سوزنی را در دورهای چهار ساله به غیر پزشكان نیز آموزش می دهند.
طب سوزنی در چه مواردی مفید است؟

طب سوزنی (Acupuncture) یک روش درمانی طب سنتی چینی می باشد. این طب نیاز به سوزن های نازکی دارد که در مناطق مخصوصی از بدن باید قرار بگیرند. اولین کاربرد طب سوزنی عبارتست از تسکین درد، ولی برای شرایط دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. طب سوزنی با تحریک نقاطی در ۱۴ مسیر انرژی بدن، جریان حیاتی انرژی را آزاد می کند.
دانشمندان می گویند، فرو بردن سوزن ها در بدن باعث آزاد شدن هورمون آندورفین (ضددرد طبیعی) و افزایش جریان خون و تغییر فعالیت مغز می شوند. منتقدان طب سوزنی می گویند: به خاطر آنکه مردم باور دارند که با این طب خوب می شوند، از آن استفاده می کنند و این طب اثری همانند دارونما دارد.
آیا طب سوزنی درد دارد؟
سوزن های طب سوزنی بسیار نازک هستند و هنگامی که وارد بدن می شوند، یا اصلا درد ندارند و یا درد خیلی کمی را ایجاد می کنند.
بعد از درمان، احساس پرانرژی بودن و آرامش به فرد دست می دهد.
به هر حال، وارد کردن سوزن به بدن، کمی درد ایجاد می کند.
اثرات طب سوزنی را در هر یک از دردها و مشکلات زیر برای شما می گوییم.
بهبود کمردرد با طب سوزنی
اگر درمان های اصلی و استاندارد، نتوانند کمردردتان را بهبود دهند، طب سوزنی ممکن است در کاهش این درد موثر باشد.
یک مطالعه گسترده نشان داد، طب سوزنی که بیشتر از سه ماه طول می کشد، بهتر از درمان های مرسوم در درمان کمردرد موثر است.
تسکین خستگی و اضطراب ناشی از فیبرومیالژی
برخی مطالعات نشان داده که طب سوزنی تسکین دهنده موقتی درد فیبرومیالژیا است، در حالی که برخی دیگر، این اثر را نشان نداده اند.
یک مطالعه نشان داد طب سوزنی می تواند باعث تسکین خستگی و اضطراب ناشی از فیبرومیالژی شود. اما به هر حال، شواهد کافی برای اثبات اینکه طب سوزنی برای فیبرومیالژی خوب است یا نه، هنوز وجود ندارد.

تسکین سردرد با طب سوزنی
طب سوزنی ممکن است میگرن و یا سردردهای تنشی را تسکین دهد. دو مطالعه بزرگ نشان داد، افرادی که از طب سوزنی استفاده کرده بودند، در مقایسه با آنهایی که درمانهای معمول را انجام داده بودند، روزهای کمتری دچار سردردهای تنشی شدند.
دندان درد
برای تسکین درد ناشی از کشیدن و یا جراحی دندان، طب سوزنی مفید می باشد.
دردهای دیگر
افراد برای کاهش درد گردن، درد عضله، آرنج تنیس باز (درد پشت آرنج دست) و دردهای قاعدگی از طب سوزنی استفاده می کنند و به این وسیله از مصرف دارو و عوارض جانبی آنها دوری می نمایند.
افزایش درد
اگر در کنار استفاده از داروهای ضددرد و یا دیگر روش ها از قبیل ماساژدرمانی، از طب سوزنی نیز استفاده کنید، باعث کاهش درد به میزان بیشتری می شوید. طب سوزنی می تواند نیاز فرد به دارو را کم کند و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد. برای انجام طب سوزنی و هر روش درمانی مکمل دیگر، باید به مراکز مجاز این روش ها مراجعه کنید و تحت نظر پزشک متخصص مربوطه، طب سوزنی را انجام دهید.
تهوع
طب سوزنی در مچ دست باعث کاهش علائم تهوع و استفرغ، حتی بعد از درمان با داروهای ضدسرطان و یا جراحی می گردد. محققان ۱۰ روش مختلف طب سوزنی که شامل وارد کردن سوزن ها، تحریکات الکتریکی و طب فشاری بود را با داروهای ضدتهوع و استفراغ مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که طب سوزنی از داروها موثرتر می باشد.
طب سوزنی برای تسکین درد زانو و درد آرتریت
طب سوزنی به همراه طب مرسوم می تواند برای استئوآرتریت مفید باشد. تحقیقات تازه نشان می دهد که طب سوزنی برای تسکین درد زانو مفید است. تحقیقات بیشتری برای اثبات مفید بودن این طب برای بیماران مبتلا به استئوآرتریت لازم است.اگر در کنار استفاده از داروهای ضددرد و یا دیگر روش ها از قبیل ماساژدرمانی، از طب سوزنی نیز استفاده کنید، باعث کاهش درد به میزان بیشتری می شوید

سندرم تونل کارپال
در تایوان یک گروه از افراد مبتلا به سندروم تونل کارپال را برای مدت بیشتر از یک ماه، با طب سوزنی درمان کردند. نتیجه نشان داد این افراد در مقایسه با افرادی که از داروهای استروئیدی استفاده کرده بودند، در مدت زمان طولانی احساس رضایت بیشتری داشتند. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام گیرد.
سرطان
از آنجا که طب سوزنی باعث کاهش درد، تهوع و استفراغ می شود، برخی مواقع برای مبارزه با علائم ناشی از سرطان و یا شیمی درمانی، از طب سوزنی استفاده می کنند. طب سوزنی باعث کاهش گرگرفتگی ناشی از سرطان سینه می گردد.
ترک سیگار
طب سوزنی در ترک سیگار، بهبود بی خوابی، خستگی، افسردگی و آلرژی مفید است. تحقیقات نشان داده که سوزن های طب سوزنی که در قسمت خارجی گوش فرو می کنند، برای ترک سیگار مفید نمی باشد. پس برای اثربخشی بهتر باید ترکیبی از سوزن ها به کار گرفته شود.
طب سوزنی برای درمان کودکان
طب سوزنی برای درمان کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی موثر نیست. اما برای درمان تهوع، استفراغ و درد کودکان می توان از این طب استفاده کرد.
تحت نظر پزشک متخصص طب سوزنی، می توان طب سوزنی را بدون هیچ نگرانی انجام داد.
چه موقع از طب سوزنی استفاده کنیم؟
از آنجاکه طب سوزنی ندرتا دارای عوارض جانبی می باشد، یک جایگزین مناسب برای داروهای ضددرد و استروئیدی است.
این طب می تواند به عنوان کامل کننده دارو همراه با دیگر درمان ها استفاده شود.
اگر بیماری خاصی دارید، بهتر است قبل از رفتن به مراکز مجاز طب سوزنی، با پزشک خود صحبت کنید.
برای انجام طب سوزنی نزد چه کسی برویم؟
فردی که در مورد طب سوزنی، آموزش دیده و تحصیل کرده است، می تواند فرد مناسبی برای انجام دادن طب سوزنی باشد.
پس از مراجعه به مرکز مجاز انجام طب سوزنی، باید مطمئن شوید از سوزن های استریل برای طب سوزنی استفاده می کنند و بعد از هر بار استفاده، سوزن های مورد استفاده را دور می اندازند.
خطرات طب سوزنی کدامند؟
گرچه طب سوزنی دارای مشکلات جدی کمی می باشد، اما خطراتی هم دارد.
سوزن های غیراستریل باعث ایجاد عفونت می گردند.
در برخی نقاط طب سوزنی، سوزن ها خیلی عمیق فرو می روند و باعث سوراخ شدن ریه ها و یا صفرا و یا مشکلاتی در عروق خونی می شوند.
چه افرادی نمی توانند از طب سوزنی استفاده کنند؟
– افرادی که دارای اختلالات خونی هستند و یا داروهای رقیق کننده خون را مصرف می کنند، نباید از طب سوزنی استفاده کنند، زیرا خطر خونریزی زیاد می شود.
– تحریک الکتریکی سوزن های این طب، در افراد داری دستگاه پیس میکر (ضربان ساز قلب) و یا افرادی که در بدنشان دستگاه های الکتریکی دارند، موجب بروز مشکلاتی می گردد.
– زنان باردار باید قبل از انجام طب سوزنی، با پزشک خود صحبت کنند.
برای درمان بیماری ها و یا دردهای شدید، نباید فقط به طب سوزنی امید بست و باید همراه با داروها، طب سوزنی را انجام داد.
طب فشاری
اگر شما از سوزن می ترسید، از طب فشاری استفاده کنید. این طب شامل فشار دادن و یا ماساژ دادن در نقاط طب سوزنی و تحریک مسیرهای انرژی می باشد.
مقایسه علمی بین طب سوزنی و طب فشاری، کم انجام است، اما طب فشاری در کاهش تهوع و درد زایمان موثر می باشد.
هشدار
برای انجام طب سوزنی و هر روش درمانی مکمل دیگر، باید به مراکز مجاز این روش ها مراجعه کنید و تحت نظر پزشک متخصص مربوطه، طب سوزنی را انجام دهید.
فواید و خطرات طب سوزنی
بر طبق نظریه سنتی چینی، طب سوزنی روشی است که توسط آن، جریان انرژی یا نیروی زندگی که به qi یا Chi معروف است، در بدن به توازن می رسد.
طب سوزنی، وارد کردن سوزن هایی بسیار نازک در نقاط خاصی از بدن است. منشأ آن منسوب به کشور چین است و قدمتش به هزاران سال می رسد. اما این طب در دهه های اخیر، محبوبیت قابل توجهی در ایالات متحده و اروپا پیدا کرده است.
بر طبق نظریه سنتی چینی، طب سوزنی روشی است که توسط آن، جریان انرژی یا نیروی زندگی که به qi یا Chi معروف است، در بدن به توازن می رسد.
طب سوزنی کانال ها و مجراهای عبور انرژی را تنظیم می کند که منجر به تعادل انرژی در بدن می شود.
در مقابل، پزشکان غربی، طب سوزنی را روشی مفید و موثر برای تحریک اعصاب و بافت های همبند می دانند. پزشکان غربی معتقدند که این تحریکات، باعث افزایش مسکن های طبیعی بدن و بهتر شدن جریان خون می شود.

طب سوزنی برای چه بیماری هایی موثر است؟
تاثیرگذاری طب سوزنی برای دردها و بیماری های زیر بیشتر است
– تهوع ناشی از شیمی درمانی
– سردرد
– فیبرومیالژی (درد مزمن عضلات)
– درد زایمان
– درد کمر
– قاعدگی دردناک
– میگرن
– آرتروز
– درد دندان
– بیماری آرنج تنیس بازان
هنوز به طور دقیق مشخص نشده که طب سوزنی چرا و چگونه میزان درد را کاهش می دهد.
مطالعات متعدد نشان داده است که طب سوزنی بر روی برخی افراد، اثر کمی دارد و یا بی اثر است. هر چند که نوع درمان استفاده شده برای برخی افراد نیز موثر بوده است.
خطرات طب سوزنی
چنانچه شما برای شروع درمان با طب سوزنی، نزد یک پزشک متخصص بروید، خطرات استفاده از این روش درمانی بسیار کم است. اما لازم است از برخی خطرات و عوارض جانبی احتمالی آن نیز آگاه باشید:
– درد، خونریزی یا کبودی در بخش های سوزن خورده
– صدمه به اعضای داخلی همچون ریه (در صورتی که سوزن با فشار و به صورت عمیق وارد شود)
-بیماری های عفونی مانند هپاتیت و ایدز (در صورت استفاده از سوزن های آلوده و استفاده شده)
بدن هر فرد، برای درمان، به نوع خاصی از طب سوزنی پاسخ مثبت می دهد. اما شرایطی وجود دارد که ممکن است عوارض را در بعضی افراد افزایش دهد:
– چنانچه از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، ممکن است کبودی بیشتری داشته باشید و حتی دچار خونریزی شوید.
– در برخی از انواع طب سوزنی، پالس های خفیف الکتریکی از طریق سوزن به بدن منتقل می شود که ممکن است در عملکرد قلب برخی افراد که از ضربان ساز استفاده می کنند، تداخل و اشکال ایجاد کند.
– زایمان زودرس، عارضه ای است که در اثر تحریکات برخی از انواع طب سوزنی بر خانم های باردار ظاهر شده است.

قبل از انجام طب سوزنی چه باید بدانید؟
روش ها و متدهای هرکس در انجام طب سوزنی منحصر به فرد است. معمولاً ترکیبی از روش های شرقی و غربی در انجام طب سوزنی موثر است.
در مطلب قبلی، فواید و خطرات طب سوزنی را برای شما بیان کردیم.
مواردی هستند که لازم است قبل از انجام طب سوزنی آنها را بدانید.
– باید به پزشک اعتماد داشته باشید.
– از داشتن گواهینامه پزشک جهت انجام طب سوزنی، اطمینان حاصل کنید. ممکن است افرادی هم با وجود عدم تخصص پزشکی، گواهی معتبری جهت انجام طب سوزنی داشته باشند.
– از پزشک درباره زمان درمان، میزان درد و هزینه انجام آن سوال کنید.
– بپرسید که آیا هزینه های این درمان تحت پوشش بیمه شما قرار دارد؟ از این نکته نیز آگاهی حاصل کنید.
ترسی از سئوال کردن در خصوص این روش درمانی از پزشک مربوطه نداشته باشید. ممکن است او در خصوص میزان تاثیر طب سوزنی بر شما و بیماری تان بگوید. بهتر است قبل از انجام آن، این موارد را بدانید.
زمان کافی برای درمان چقدر است؟
روش ها و متدهای هرکس در انجام طب سوزنی منحصر به فرد است. معمولاً ترکیبی از روش های شرقی و غربی در انجام طب سوزنی موثر است.
تعیین نوع درمان برای شما نیاز به بررسی پزشک دارد. وی ممکن است سوالات زیادی در خصوص نشانه ها و شیوه زندگی شما بپرسد. سوالات و معایناتی از این قبیل:
– چه بخش هایی از بدن شما دچار درد است؟
– بررسی شکل، پوشش و رنگ زبان شما
– بررسی رنگ صورت و چهره
– قدرت، تعدا و کیفیت نبض شما
این ارزیابی ممکن است تا یک ساعت به طول بیانجامد. البته در قرارهای بعدی این زمان ممکن است به نیم ساعت کاهش یابد.
معمولاً درمان بین ۶ تا ۱۲ جلسه انجام می شود که ممکن است چند ماه به طول بیانجامد. پس از درمان نیز تا یک سال، جلساتی برای مراقبت و بررسی تاثیرات درمان، توصیه می شود.
در طب سوزنی، سوزن ها ممکن است در تمام نقاط بدن وارد شوند. گاهی حتی در نقاطی بسیار دورتر از نقاط درد، سوزن زده می شود. این امکان وجود دارد که به خاطر سوزن زدن در بخش های مختلف، لازم باشد اغلب لباس های خود را در آورید. پس از آن بر روی تختی دراز می کشید و سپس وارد کردن سوزن ها به پوست شروع می شود.
وارد کردن سوزن: سوزن های طب سوزنی بسیار باریک هستند و پس از وارد شدن به پوست، درد زیادی ایجاد نمی کنند. در هر جلسه از درمان، معمولاً بین ۵ تا ۲۰ سوزن وارد بدن می شود.
دستکاری سوزن ها: ممکن است برخی اوقات، پزشک نسبت به حرکت و یا چرخاندن سوزن ها اقدام کند. همچنین این امکان وجود دارد که سوزن های وارد شده گرم شوند و یا پالس خفیفی از الکتریسیته بر روی آنها اعمال شود.
برداشتن سوزن ها: معمولاً در حالی که شما دراز کشیده اید و مشغول استراحت هستید، سوزن ها برای ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در محل وارد شده باقی می مانند. در این زمان معمولاً شما ناراحتی و دردی را به خاطر وجود سوزن ها احساس نمی کنید. پس از آن سوزن ها ممکن است برداشته شوند و یا سوزن های دیگری در سایر نقاط بدن وارد شوند.
در این صورت دقت کنید که از یک سوزن برای دو بار استفاده نشود، چرا که ممکن است منجر به ایجاد عفونت شود.
مرحله آخر
پس از اتمام کار، برخی از افراد احساس آرامش می کنند. عده ای نیز ممکن است انرژی بیشتری در خود احساس کنند. البته همه به یک میزان نسبت به طب سوزنی واکنش نشان نمی دهند.
در صورتی که پس از چند هفته از شروع درمان، احساس بهبود و کاهش درد داشتید، می توان گفت که طب سوزنی برایتان موثر بوده است.
نتیجه
اثرات طب سوزنی در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد. اما بسیاری از مردم از آن به عنوان یک عامل موثر و مثبت یاد می کنند.
به هر حال، مطالعات مختلف نشان داده اند که طب سوزنی تاثیرات مطلوبی دارد. همچنین این درمان برای افرادی که صبر بیشتری برای دریافت جواب دارند، جواب بهتری می دهد.
از آنجا که عوارض جانبی طب سوزنی بسیار کم است، امتحان کردن آن به شما توصیه می شود.
چنانچه دچار درد یا بیماری هایی که در مطلب قبلی گفته شد، هستید، شاید بد نباشد این روش را هم برای تسکین دردها و آرامش بیشتر خود امتحان کنید.
طب سوزنی، چگونه درد را تسکین می دهد؟

دانشمندان در یک بررسی جدید دریافته اند که طب سوزنی با تحریک کردن یک مُسکن و ضد درد طبیعی در بدن، تاثیرات مفید خود را اعمال می کند.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، این مسکن طبیعی در بدن بعد از انجام طب سوزنی، عروق را باز کرده و باعث می شود که خون بیشتری در آن ها جریان پیدا کند.
به گفته محققان؛ کشف ماده شیمیایی آدنوزین به عنوان یک عامل اصلی می تواند این طب سنتی چینی را در راستای کاهش و شفای دردها حتی موثرتر کند.
دانشمندان در آزمایش روی موش ها توانستند؛ تاثیر شفابخش سوزن های ظریف معجزه گر را که در این روش مورد استفاده قرار می گیرند تا سه برابر افزایش دهند.
دکتر مایکن ندرگارد دانشمند علوم اعصاب در دانشگاه روچستر نیویورک در این تحقیق خاطرنشان کرد: طب سوزنی حدود ۴۰۰۰ هزار سال است که در نقاط خاصی از دنیا به عنوان یک روش درمانی پزشکی اصلی مورد استفاده قرار می گیرد اما از آن جا که هنوز به خوبی شناخته نشده است، بسیاری از مردم برای بهره مندی از آن دچار تردید شده و سراغ آن نمی روند.
وی افزود: در این تحقیق ما اطلاعاتی درباره یک مکانیسم فیزیکی ارائه کرده ایم که از طریق آن، طب سوزنی می تواند درد را در بدن کاهش دهد.
تلگراف به نقل از مایکن نوشت: این محققان دریافتند که آدنوزین یک مسکن طبیعی است که در هنگام طب سوزنی در بدن آزاد می شود و اولین مسیر اثرگذاری طب سوزنی در کاهش درد است.
شرح این تحقیق در مجله ” نیچر نوروساینس ” منتشر شده است.
فواید طب سوزنی برای مشکلات بارداری و زایمان

از طب سوزنی در درمان افسردگی، تهوع و کاهش دردهای کمر و لگن در بارداری و یا تسهیل درد زایمان استفاده می شود.
طب سوزنی، افسردگی دوران بارداری را درمان میکند.
نتایج یک تحقیق جدید نشان داده است که طب سوزنی میتواند افسردگی دوران بارداری را معالجه کند.
با توجه به این یافته، زنان بارداری که احتمالا دچار افسردگی میشوند، میتوانند با مراجعه به متخصص و بهرهگیری از طب سوزنی، این اختلال را در خود کاهش داده و یا حتی آن را معالجه کنند.
افسردگی دوران بارداری موضوع نگران کنندهای است، چون تاثیرات منفی هم روی مادر، هم روی نوزاد و همچنین روی تمام اعضای خانواده دارد.
متخصصان روی ۱۵۰ زن باردار مبتلا به افسردگی تحقیق کردند. این محققان حدود یک سوم از این زنان را با طب سوزنی، یک سوم را با ماساژ تحت درمان قرار دادند و برای بقیه هم تظاهر به استفاده از طب سوزنی کردند.
هر گروه ۱۲ نوبت، به مدت هشت هفته تحت درمان بودند.
در پایان این آزمایشات، محققان دریافتند زنانی که واقعا تحت درمان طب سوزنی قرار گرفتند، به میزان قابل توجهی از علائم افسردگی آن ها کاسته شد.
از آنجا که بسیاری از زنان باردار ترجیح میدهند در دوران بارداری به دلیل اثر سوء داروهای ضد افسردگی بر روی جنین از این داروها استفاده نکنند، لذا طب سوزنی میتواند جایگزین مناسبی برای درمان دارویی باشد.
طب سوزنی در کاهش حالت تهوع دوران بارداری مؤثر است
با استفاده از طب سوزنی می توانیم یکی از شایع ترین اختلالات دوران بارداری که حالت تهوع و استفراغ است را درمان کنیم.
تهوع و استفراغ یکی از اختلالات شایع دوران بارداری است، افزایش عملکرد طحال و معده، تأثیرات غذایی، بی تجربگی، مصرف غذاهای چرب و سرد در ایجاد تهوع دوران بارداری مؤثر هستند.
ضعف طحال و معده یا اختلال در عملکرد معده نیز در انتقال و تغییر شکل زمانی که غذا خورده می شود، از دیگر دلایل تهوع است.
برای درمان باید نقاطی از طحال و معده را انتخاب کرد و جهت فعال کردن سوزن بزنیم.
حرکت دادن سوزن باعث جریان حقیقی عملکرد معده شده و ضعف طحال را برطرف می کند.

فایده طب سوزنی در بهبود درد کمر و لگن زنان باردار
نتایج بررسی پژوهشگران نشان می دهد، نوعی شیوه طب سوزنی در بهبود درد کمر و لگن زنان باردار موثر است.
نتایج بررسی پژوهشگران دانشگاه ییل درباره ۱۵۹ زن باردار نشان می دهد استفاده از طب سوزنی به مدت یک هفته، درد ناحیه کمر و لگن را در زنان باردار به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
بر پایه این بررسی، طب سوزنی در بهبود توانایی حرکتی زنان باردار نیز موثر است.
با توجه به محدودیت استفاده از طب سوزنی در دوران بارداری، پژوهشگران برای اطمینان از بی خطر بودن این روش در بارداری، تحقیقات بیشتر را ضروری می دانند.
تاثیر طب سوزنی بر داروهای بارداری
طب سوزنی ممکن است باعث افزایش تاثیر داروهای بارداری شود.
طب سوزنی به کاهش استرس و افزایش جریان خون به تخمدان ها کمک می کند.
تاثیر طب سوزنی در کاهش درد زایمان
نتایج یک بررسی نشان میدهد استفاده از طب سوزنی هیچ تأثیری بر کاهش درد زایمان ندارد، اما در افزایش آرامش مادر قبل از زایمان موثر است.
ترس از درد هنگام زایمان، موجب افزایش بی رویه سزارین شده به نحوی که ۲۲ درصد سزارینها به علت ترس از زایمان انجام میشود.
به دلیل عوارض متعدد داروهای کاهش درد بر روی مادر و جنین، مادران تمایل به استفاده از روش های غیر دارویی دارند که یکی از این روشهای غیر دارویی، طب سوزنی است.
اگر زنان در مورد فرآیند زایمان، روشهای بی دردی و کاهش اضطراب آموزش ببینند، آمار سزارین و به تبع آن عوارض این نوع زایمان کاهش مییابد.
محققان این طرح امیدوارند با استفاده از افزایش نقاط طب سوزنی به نتایج بهتری در کاهش درد زایمان دست یابند.
طب سوزنی برای این افراد استفاده نمی شود
طب سوزنی برای افراد ضعیف استفاده نمی شود، چراکه این افراد توان همکاری برای انجام طب سوزنی را ندارند.
طب سوزنی همچنین برای کودکان خردسال استفاده نمی شود، چرا که آنان از طب سوزنی می ترسند و نمی توانند با پزشک متخصص همکاری کنند.
طب سوزنی را برای افرادی که دچار سوختگی شده اند نیز نمی توان به کار برد، چرا که تحریک الکتریکی سوزن ها برای آنان دردناک خواهد بود.
طب سوزنی یک روش درمانی مکمل است که به موازات درمان هایی مانند ارتوپدی استفاده می شود و با استفاده از این طب، حرکت انرژی و زیستی در بدن تسهیل و گرما و سرمای بدن تنظیم می شود.
? مرجع تخصصی طب سنتی, گیاهان دارویی, حجامت, زالو درمانی